Kooikerhondjes van de GANTELHOEVE: Camiel†, Famke†, Dieke†, Lobke, Jitske en Silke

Fokbeleid
Camiel en Famke Het Nederlandse kooikerhondje is nog een jong ras welke sinds 20 december 1971 een officiële erkenning heeft verkregen van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.

Het fokken van raszuivere kooikerhondjes is voor ons een liefhebberij, waarbij de gezondheid van het ras voorop staat. Wij fokken dan ook uitsluitend volgens de richtlijnen van de VHNK.

De puppys worden in de huiskamer geboren en groeien daar ook op zodat wij alle aandacht kunnen geven aan de socialisatie van de pups.

Wanneer de pups een paar weken oud zijn geven wij aan de toekomstige eigenaren alle gelegenheid om hun pup zo vaak als ze willen te komen bewonderen.

Het Fokreglement

Bij het fokken houden wij ons aan het fokreglement welke is opgesteld door de vereniging het Nederlandse kooikerhondje. Hierin zijn bepalingen opgenomen ten aanzien van verantwoord fokken. Denk daarbij aan bepalingen t.a.v. de leeftijd van zowel reu als teef, de gezondheid, het uiterlijk, het aantal nesten e.d. Voor het volledige fokreglement en nadere informatie omtrent het fokken verwijzen wij u naar de site van de vereniging het Nederlandse kooikerhondje.

Enkele belangrijke punten uit het fokreglement zijn:
  • De ouderhonden moeten voor de dekking minimaal twee maal de kwalificatie Zeer Goed hebben behaald op een geldige keuring door verschillende, door de Raad van Beheer voor het kooikerhondje benoemde keurmeesters. De leeftijd van de hond moet ten tijde van de eerste geldige keuring minimaal negen maanden bedragen en ten tijde van de tweede geldige keuring minimaal twaalf maanden.
  • Door een erkende oogarts dient door middel van een oogonderzoek vastgesteld te zijn dat zij vrij zijn van oogaandoeningen.
  • Ouderhonden mogen geen drager zijn van de ziekte Von Willebrand(VWD), hetgeen beide door een DNA onderzoek aangetoond moet zijn.
  • Wanneer een ouderhond een vermoedelijk drager van Erfelijke Necrotiserende Myelopathie (ENM) is mag bij de fok alleen een combinatie gemaakt worden met een ouderhond die vrij is. d.m.v. DNA kan worden bepaald of een hond vermoedelijk drager of vrij is.
  • De ouderhonden dienen bij een daartoe erkende specialist een knieonderzoek te hebben gehad inzake Patella Luxatie. Wanneer uit een knieonderzoek blijkt dat een hond Patella Luxatie graad 1 heeft mag de betreffende hond alleen voor de fokkerij worden ingezet mits deze wordt gecombineerd met een hond waarbij de uitslag van het knieonderzoek “vrij” (vast) is.
  • De ouderhonden dienen een verklaring van goed gedrag te hebben, de z.g. gedragsverklaring, afgegeven door de VHNK
Camiel en Famke
Naast de gezondheidseisen en de exterieur kwalificaties vinden wij dat ook het karakter van de honden erg belangrijk is. Bij de keuze voor een combinatie houden wij daar dan ook rekening mee.

Voordat de pups naar hun nieuwe eigenaar gaan zullen zij worden voorzien van een microchip welke wordt aangebracht door een medewerker van de raad van beheer en krijgen ze hun noodzakelijke entingen en ontwormingskuren.

Ook krijgen de honden een stamboom welke wordt afgegeven door de Raad van Beheer en een dierenpaspoort.
Copyright Willem en Aukje van der Hoeven 2024